Головна » 2016 » Ապրիլ » 22 » «Втрачена спадщина»
08:37
«Втрачена спадщина»

Україна має надзвичайно багату культурно-історичну спадщину. Кожна епоха залишає нам у спадщину пам'ятку архітектури чи історії, що зберігає в собі згадку про певну визначну подію. Багато пам'яток, які нагадують нам про минуле нашої країни, збереглося на українських землях. Багато з них зникло, залишивши свій слід в історії та культурі українського народу.

Наукові співробітники музею Тетяна Ведмідь та Ольга Тертична повідомили цікаві факти з минулого Путивля.

Продемонструвати старі світлини архітектурних споруд, які, на жаль, не збереглися.

Виявляється, що у Путивлі на початку XX cт. було 12 діючих церков і монастирів. У 30 та 50-ті роки храми були зруйновані, сьогодні лише дві церкви (Спасо-Преображенська та  Миколи Козацького) і Молчанський жіночий монастир діють на території Путивля. Завдяки салону фотографії Якова Кириловича Фесика до нащих днів дійшли світлини таких споруд як Воскресенської, Благовіщенської, Покровської, Вознесенської та Миколи Можайського церков.

А ще у Путивлі існували навчалі заклади: чоловіче реальне училище, що давало початкову освіту, повітове училище для хлопців та жіноча гімназія ім. княгині Ярославни, споруди яких теж втрачені.

Студентам цікаво будо дізнатися, що дівчатка по закінченню сьомого класу гімназії могли бути домашніми вчителями, після восьмого класу мали право викладати у початкових класах гімназії, а закінчивши дев’ять класів вступати у вищі навчальні заклади. А ще випускиць гімназії так і  називали «Ярославни».

Не могли не згадати про ремісниче училище Миколи Маклакова (нині наш коледж), споруда якого збереглася.

Та сьогодні ця прекрасна пам’ятка архітектури потребує серйозної реставрації, а от прекрасна бібліотека ремісничого училища, яка вартувала на той час півмільйона рублів, була втрачена, і лише невеличка її часточка збереглася у краєзнавчому музеї та три примірника у нашій бібліотеці. У музеї оформлена окрема експозиція, присвячена нашому навчальному закладу та його книжковим раритетам.

Глибше пізнати свій рідний край, його історію та культуру  допоможуть книги, які  представила  завідувачка бібліотеки Юлія Смирнова, і ще раз нагадала молоді про необхідність збереження культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства.

Переглядів: 579 |
Фотогалерея
Вісник коледжу
Бібліотека
Спортклуб Олімп

Посилання на сайт
Президент України
Верховна Рада України

НМЦ Агроосвіта

Сумський НАУ
Сумський НАУ
Наше опитування
Чому Ви обрали для навчання наш коледж?
Պատասխանների ընդհանուր քանակը: 606
Статистика

Ընդամենը ակտիվ. 1
Հյուրեր. 1
Անդամներ. 0