Головна » 2015 » Ապրիլ » 22 » «Слово о полку Ігоревім – пам’ятка давньоукраїнських літературних часів Київської Русі»
13:14
«Слово о полку Ігоревім – пам’ятка давньоукраїнських літературних часів Київської Русі»

     Найкращим твором староукраїнського письменства й гордощами всієї української літератури є «Слово о полку Ігоревім». Знайшов цей знаменитий твір у кінці XVIII століття граф Мусін-Пушкін у Спасо-Ярославському монастирі і у 1800 році видав друком. Одночасно знято також копію рукопису і передано його цариці Катерині II. На жаль, сам рукопис, що його знайшов Мусін-Пушкін, не зберігся до наших часів.

     В історико-краєзнавчому музеї зібрані різні видання та переклади  «Слова», з якими студенти змогли познайомитися переглядаючи книжкову виставку.  Адже переклади і переспіви «Слова» існують багатьма мовами світу, а найбільше українською і російською.

      Та краще зазирнути в глибину віків допомогла експозиція музею: «То було в ті раті і в ті полки» . Прекрасна діорама «Похід князя Ігоря на половців» художника Миколи Дешка  неначе перенесла відвідувачів до стін древнього Путивля, де ввесь люд вибіг проводжати Ігорове військо. Разом з Ігорем вирушили: його брат, курський та трубчевський князь Всеволод, син Ігоря, путивльський князь Володимир і небіж Ігоря - рильський князь Святослав. А вродлива його дружина Ефросінія Ярославна зосталась чекати свого коханого…

     Одним із найліричніших місць у «Слові» є «Плач Ярославни».

     Завідувач бібліотеки Юлія Смирнова продемонструвала студентам декілька його перекладів. А саме: Тараса Шевченка, Маркіяна Шашкевича, Бориса Грінченка,  Михайла Вербицького, Івана Земнухова.

     «Слово о полку Ігоревім» знайшло своє відображення на театральній, оперній сцені, у творах художників, скульпторів. Підтвердженням цього -  прекрасна художньо-мистецька колекція музею.

 

 

Переглядів: 731 |
Фотогалерея
Вісник коледжу
Бібліотека
Спортклуб Олімп

Посилання на сайт
Президент України
Верховна Рада України

НМЦ Агроосвіта

Сумський НАУ
Сумський НАУ
Наше опитування
Чому Ви обрали для навчання наш коледж?
Պատասխանների ընդհանուր քանակը: 606
Статистика

Ընդամենը ակտիվ. 1
Հյուրեր. 1
Անդամներ. 0