Головна » 2015 » Դեկտեմբէր » 21 » Зимові свята
11:15
Зимові свята

     Стародавні слов’яни починали святкувати прихід зими ще у листопаді, десь числа 21, той день називався Введенням, бо вважали, що саме у цей день осінь та зима міняються місцями і яким буде цей день, то такою буде і зимова погода.

    Далі, по календарю, йде Андрій Первозданний, цей день добре повинні пам’ятати молоді дівчата та хлопці, бо саме 13 грудня, опівночі, треба ворожити на суджених та просити святого Андрія подарувати щастя.

     Далі, 19 грудня, день святого Миколая, день подарунків для дітей, адже саме у цей день, як кажуть старі люди, Миколай починає розносити дарунки по світу слухняним дітям.

     А після Миколая й до Нового Року рукою дотягнутися. Саме у цей день ми просимо для себе змін на краще, просимо принести у сім’ю мир та злагоду, спокій та затишок.

      До бібліотеки завітали казкові герої, Дід Мороз та Снігуронька, які пригостили студентів солодощами та побажали успіхів у новому 2016 році.

     Далі приходить Різдво.  Але ти вже не загадуєш бажань, а йдеш у гості до своїх хрещених батьків, щоб разом з ними відзначити це свято. За традицією в гості  повинні ходити із кутею, національною різдвяною стравою.

     Десь 13-14 числа у січні слід не забути і про Старий Новий Рік, треба його теж гарно провести, щоб зима не образилась та не наслала завірюху.

     18 січня – вечір перед Водохрещем – голодна кутя. Голодна тому, що готували менше страв, ніж на дві попередні. Ввечері теж святили воду, вона т мала цілющу силу, деякі вважали її більш сильною, ніж йорданська.

     Водохреща, Йордан припадає на 19 січня. Це третє найбільше свято зимового кола. З ним пов’язують хрещення на Йордані Христа. У церквах святять воду. У деяких місцях в цей день випускали голубів, стріляли, щоб вигнати зиму.

     15 лютого – Стрітення. У цей день зима з літом зустрічається, хто з них кого поборе, така буде погода до початку березня. Кожен хазяїн готував власну громничну свічку і ніс її на освяту. Після повернення з церкви він запалював її, щоб повінь не пошкодила посіви, мороз дерев не побив, а далі ховав її. Літом, коли часто гуркотіли грози, а блискавка могла влучити в господарські та житлові будинки, у хатах запалювали цю свічку. Свячена стрітенська вода мала такі властивості, як і йорданська.

Зимові свята дуже цікаві. В них багато обрядів, які нам потрібно передати наступному поколінню.

    Ми часто чуємо: “Традиції вимирають.” Але чи не є виною в цьому ми самі? Чи може ми за своєю щоденною працею приділяємо менше уваги тим цінностям – обрядам та звичаям, які передалися від бабусі до онуків? Вони зуміли пронести крізь простір часу, аж до нас, щоб ми не загубили, а передали наступному поколінню. Тому бережім свої традиції і обряди і передаваймо цей скарб майбутньому поколінню.

 

Переглядів: 559 |
Фотогалерея
Вісник коледжу
Бібліотека
Спортклуб Олімп

Посилання на сайт
Президент України
Верховна Рада України

НМЦ Агроосвіта

Сумський НАУ
Сумський НАУ
Наше опитування
Чому Ви обрали для навчання наш коледж?
Պատասխանների ընդհանուր քանակը: 606
Статистика

Ընդամենը ակտիվ. 1
Հյուրեր. 1
Անդամներ. 0